Als het goed voelt…
‘Als het goed voelt, gewoon doen.’ Afgelopen week kreeg ik een mail met dit advies. Het klonk een beetje als Rutte, dat ‘gewoon doen’, maar hier werd het anders bedoeld: in actie komen. Enerzijds een goedbedoelde aanmoediging om plannen die je ooit in je achterhoofd gemaakt hebt handen en voeten te geven. Anderzijds veel te oppervlakkig voor een grote sprong in het diepe. Moet je niet eerst van alles weten, kunnen, kennen voordat je kan beginnen met ‘gewoon doen’, je kan toch niet alleen op je gevoel afgaan? En wanneer kan je echt van iets zeggen dat het ‘goed voelt’, een beetje twijfel is er bijna altijd toch?
Met alle keuzes die we maken in het leven: partner, werk, woning, vrienden en meer, kunnen we niet ontkennen dat er een grote mate van intuïtie meedoet. Geen afgemeten en doorgerekende afweging of je wel of niet iemand vaker wil zien. Geen vergelijking tussen duizend banen op tweehonderd criteria in Excel om vervolgens tot de ideale keuze te komen. Sterker nog, als je op die manier dergelijke keuzes probeert te maken is dat een recept voor mislukking, je verzandt in de onoverzichtelijke veelheid aan factoren die je keuze beïnvloeden. Twijfel slaat toe, onbevangenheid kan het raam uit.
Vandaag zijn er verkiezingen in Nederland. Ook daarvoor geldt dat de vraag of het goed voelt zeker meespeelt in het maken van je keuze. Wat roept de verschijning, het taalgebruik van een lijsttrekker en de sfeer in de media bij je op? Het heeft misschien weinig met de inhoud te maken en geen gevolgen voor hoe jouw leven er de komende jaren uitziet. Het draagt toch allemaal bij aan je uiteindelijke stem. Daarom zullen de meeste mensen ook vinden dat je een geïnformeerde keuze moet maken. Wat zijn de standpunten van een partij, hoe hebben ze de afgelopen jaren gestemd, zijn de politici vaardig en capabel door opleiding en ervaring? Maar die intuïtie kan je domweg niet zomaar negeren.
Het schipperen tussen je goede gevoel en je inhoudelijke overtuiging of geïnformeerde standpunt is moeilijk. Het negeren van één van beiden leidt onherroepelijk tot problemen. Tegelijkertijd zijn het niet twee factoren die een onbeïnvloedbare eigen koers varen. Dat je jezelf door goede argumenten kan laten overtuigen of sturen is evident. Dat je het ‘goede gevoel’ kan versterken, onderbouwen of uitdagen is net zo’n realiteit, maar niet iedereen ervaart dat. Flexibel omgaan met je eigen gevoelens kan het leven een stuk aangenamer maken. Het wegblijven bij angst, boosheid en verdriet aan de ene kant, maar ook positieve gevoelens gemakkelijk kunnen aanwenden, weten hoe je het ‘goede gevoel’ krijgt. Ook dat kan je leren. En als het dan goed voelt… gewoon doen.